Хостинг и Домейн – SEO Гледна Точка I Видео Интервю

В основата на онлайн присъствието стоят сайт, хостинг и домейн.

Още докато планираме онлайн присъствието си, трябва да обърнем достатъчно внимание на един основен аспект. Избора на хостинг и домейн, които са ключови за SEO стратегията ни. За да ни дадат съвети, какво трябва да съобразим при този избор, се обърнах към Любомир Русанов и Методи Дреновски. Те са създатели на водещата хостинг компания в България СуперХостинг.БГ.

Хостинг от SEO гледна точка

Избирайки надежден хостинг доставчик, ние можем да се фокусираме върху бизнеса си, знаейки че сайтът ни е в сигурни ръце. Както и да спестим доста време в някои оптимизации. Защото доброто хостинг решение предлага високо ниво на сигурност, лесно управление на хостинг акаунта, модули за ускоряване на сайта, добър съпорт, който винаги е насреща да съдейства и още много предимства.

Двата по-основни аспекта при избора на хостинг от SEO гледна точка са сигурността и скоростта на зареждане на сайта. Както каза Методи: “Важно е хостинг компанията да отделя достатъчно грижи и внимание, за да поддържа инфраструктурата си чиста и да разполага с достатъчно на брой защити”. Ако хостинг компанията не отделя достатъчно грижи в тази насока. Ако сайтовете не са достатъчно защитени и има много, които са компрометирани. То тогава има риск Google да понижи доверието към сайтовете в тази хостинг компания и това да се отрази на всички тях.

Нивото на защита и отговорността на хостинг компанията към сигурността на инфраструктурата и на клиентските сайтове е от изключително важно значение от гледна точка на SEO.

Методи Дреновски, управител на СуперХостинг.БГ

Когато сайта зарежда по-бързо, Google го “харесва” повече! 🙂 Какво отношение има хостингът към другия важен аспект, скоростта на зареждане на сайта? Както е и при сигурността, така и тук процеса е двустранен. Винаги са необходими мерки и оптимизации и от двете страни, за да се постигне по-добър резултат. Как обаче може хостингът да допринесе за по-бърз сайт? Отговорът е: Когато хостинг компанията предлага добра инфраструктура. Когато времето The Time to First Byte (TTFB) е максимално оптимизирано и ниско. Когато предлага допълнителни средства, с които да се подобри скоростта на сайта, например кеширане. Значи се грижи достатъчно добре за бързодействието на нашия сайт.

Домейн от SEO гледна точка

Домейнът (името на сайта) е начинът, по който сме известни в уеб пространството. Препоръчително е той да отразява по-максимално добър начин нашия бранд. Затова и трябва да се подходи много внимателно при избора на домейн, съобразявайки се с цялостната ни онлайн стратегия. От гледна точка на SEO е важно да имаме предвид, че:

Хубаво е домейн разширението да е свързано с държавата, на чиито пазар са вашите основни клиенти.

Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ

Например .bg за България, .co.uk за Великобритания, .de за Германия и т.н.

SSL сертификат и HTTPS

HTTPS сигурна връзка

Говорейки за хостинг и домейн от SEO гледна точка, ще обърнем и малко внимание на SSL сертификатът. За да зарежда сайтът под сигурна връзка https и да избегнем съобщението в браузърите “Този сайт не е сигурен”, е необходимо да имаме SSL сертификат. Има и безплатни и платени SSL сертификати. И двете решения си имат своите предимства. Недостатъкът на безплатния е, че е все още по-нова технология и може да не работи напълно коректно в дадени случаи.

Важно е, когато инсталираме SSL сертификат да проверим дали всички ресурси в сайта (изображения, файлове и т.н.) зареждат под https. Дали е правилно пренасочен, така че да не се получава дублирано съдържание. То ест, да избегнем Google да ни индексира със SSL и без SSL.

Моят избор на хостинг и домейн -- SEO съображения

За да онагледим нещата, ще дам пример с моя сайт.

За хостинг доставчик си избрах СуперХостинг.БГ. И то не защото съм работил там, не защото половината от екипа, включително и управителите, са ми приятели, ами защото за мен те са най-добрите!

От гледна точка на сигурност

Знам, че ме защитават чрез системата си за сигурност и съм спокоен. Освен това лесно мога да си повиша защитата на сайта от WordPress Manager by SuperHosting -- > Проверки за сигурност. Разбира се знам, че и аз съм си отговорен и затова не си слагам парола за администрацията “parola123”, не си слагам съмнителни плъгини и т.н.

От гледна точка на скорост

Инфраструктурата е надеждна, сайтът ми зарежда от бързи ALL SSD дискове. Поддържат HTTP/2, поддържат кеширащи модули, а даже са ги направили и СуперЛесни за активиране -- Memcached и Redis. Поддържат най-новата версия на PHP, а даже са направили така, че да мога да я активирам с един клик. Даже са разработили и собствен кеширащ модул, който работи на ниво уеб сървър и помага на сайта ми да полети -- SuperCache.

И така след като и аз пооптимизирах това-онова, стигаме до следните резултати 😉

Google PageSpeed Insights репорт за Desktop:

Хостинг и Домейн - SEO Гледна Точка - Google Page Speed Insights Desktop Report
26.08.2019г.

Google PageSpeed Insights репорт за Mobile:

Хостинг и Домейн - SEO Гледна Точка - Google Page Speed Insights Mobile Report
26.08.2019г.

GTmetrix репорт:

Хостинг и Домейн - SEO Гледна Точка - GTmetrix Report
26.08.2019г.

При домейна, избрах разширението .com, тъй като планирам да преведа сайта си и на английски и искам ресурсите и информацията в него да достига до целия свят. Така че, това е част от дългосрочната ми стратегия.

И бонус за финал!

Всеки, който иска може да използва 10% отстъпка при закупуване на хостинг план СуперСтарт, СуперПро и СуперХостинг, както и за нов или трансфериран домейн от областите com, net, org, info, biz или eu, за период от 12 месеца. Просто трябва да въведе промо код “superdido” (без кавичките 😀 ) на последната стъпка от поръчката. 😉 Този код вече ми го дадоха по приятелски, признавам си 😀 ама е защото са много готини. 🙂

За да разберете как да оптимизирате допълнително скоростта на зареждане и перформънса на WordPress сайт, очаквайте следващата статия и видео!

Благодаря ви, че прочетохте статията докрай! Ако имате идея за интересна тема, свързанa с дигиталния маркетинг и искате да я споделите, ще се радвам да се свържете с мен.


Свържи се с мен

Телефон

+359 885 751 144

Услуги

Виж

Свържи се с мен

Сприятели се с мен

Харесай ме

Последвай ме

Гледай ме

Част от общността