Оптимизация на Мобилна Версия I Видео Интервю

Работата по оптимизация на мобилна версия е ключова за SEO!

Преди около 3 години Mobile и Tablet трафикът за пръв път надмина Desktop трафика. През 2019-та трендът продължава и надмощието на мобилния трафик става все по-голямо. Твърди се дори, че над 60% от интернет трафика вече е през мобилни устройства. По тази причина и работата по оптимизация на мобилна версия е много важна за нашия сайт. За да ни даде насоки над какво да наблегнем, се обърнах към Генадий Воробьов. Той е SEO специалист с дългогодишен опит и собственик на Netpeak България, една от водещите дигитални агенции в Източна Европа.

Какво е Mobile-First Indexing?

Нарастващото интернет потребление през мобилно устройство разбира се не остава незабелязано от Google. Затова и преди няколко години беше въведен Mobile-First Indexing, което означава, че Google подрежда резултатите от търсенето, спрямо качеството на мобилния изглед на сайтовете.

Mobile-First Indexing означава, че Google първо започва да гледа мобилния изглед на сайта и чак след това десктоп версията.

Генадий Воробьов, собственик на Netpeak България

От инструмента URL Inspection Tool, който се намира в Google Search Console, можем да намерим информация относно индексирането на нашия сайт в Google. Както и да видим дали Google счита сайта ни за Мobile-Friendly.

Основни съвети за оптимизация на мобилна версия

Можем да откроим няколко основни неща. Версията на сайта за мобилни устройства да бъде responsive, а не отделна мобилна версия, която е създадена специално за мобилни устройства и е различна от desktop версията.

Разбира се скоростта на зареждане на сайта. Това е може би един от най-основните елементи, над който трябва да се фокусираме както за SEO, а и изобщо. Колкото по-бързо зарежда нашият сайт, толкова по-добре и за потребителите и за оптимизацията ни в Google. Потребителите няма да губят време и по-бързо ще правят желаните действия на нашия сайт. Вижте съвети относно скоростта и перформънса на сайта.

Необходимо е и да наблегнем над ползваемостта и дизайна за мобилни устройства. То ест дали съдържанието ни изглежда добре и е четимо на мобилно устройство, дали отстоянията са добри и бутоните са достатъчно големи, за да могат да се натиснат лесно и т.н.

Инструменти за анализ на оптимизация на мобилна версия

Един от най-добрите инструменти, с които може да се анализира състоянието на мобилната версия е PageSpeed Insights на Google. Той дава и много препоръки как мобилната версия може да се подобри. Добър анализ може да се направи и през DevTools в браузъра Google Chrome. Можем да направим тест за мобилно устройство като маркираме “Mobile” в опцията “Audits“.

Оптимизация на Мобилна Версия - DevTools Audit

Think with Google предлага добър инструмент, с който пък можем лесно да проверим как сайтът ни зарежда при 3G и 4G мобилна връзка. За да направим цялостен подробен анализ на скоростта на сайта ни, който ще ни даде и препоръки за оптимизация, можем да използваме GTmetrix.

Бонус!

Вижте подробен чек-лист на Netpeak с 29 стъпки към идеалната мобилна версия на сайта.

В заключение само мога да кажа, че с темповете на нарастване на трафика през мобилни устройства, мобилната версия на сайта е повече от препоръчителна!

Благодаря ви, че прочетохте статията докрай! Ако имате идея за интересна тема, свързанa с дигиталния маркетинг и искате да я споделите, ще се радвам да се свържете с мен.


Свържи се с мен

Телефон

+359 885 751 144

Услуги

Виж

Свържи се с мен

Сприятели се с мен

Харесай ме

Последвай ме

Гледай ме

Част от общността